1. Inchiderea de perioada – fie ca este luna, trimestru sau an, presupune un volum mai mare de munca decat in mod obisnuit, ceea ce se traduce in ore suplimentare.
2. Trebuie sa ai mare grija la depunerea declaratiilor si in plus sa le si depui la timp – fiindca nedepunerea sau depunerea cu intarziere poate sa coste destul de mult. (Citeste aici care sunt consecintele acestei omisiuni)
3. Pe langa munca de birou vei avea de efectuat si iesiri la finante, ITM, ONRC, etc. Chiar daca in ultimii ani au inceput sa poata fi depuse cat mai multe declaratii online, totusi exista cateva care trebuie depuse in format fizic.
4. De asemenea, munca in contabilitate nu presupune doar inregistrari , analize si rapoarte ci si arhivarea fizica a documentelor. Aceasta este bine sa o faci la timp, fiindca cu cat se aduna mai multe documente cu atat va trebui sa depui un efort din ce in ce mai mare.
5. Munca in contabilitate nu prespune doar cunostiinte de <<contabilitate>> . Trebuie sa te documentezi si in urmatoarele domenii: fiscalitate, juridic ( legislatia societatilor comerciale, drept comercial) dar si resurse umane. In unele tari exista specialisti pe fiecare domeniu- insa la noi in tara un contabil trebuie sa cunoasca de regula toate aceste domenii (si la firmele mici sa le si sustina).
6. Atributii in inventarierea patrimoniului : obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului revine administratorului si in plus se mentioneaza ca membrii comisiilor de inventariere nu pot fi contabilii (ei pot doar pot sa participe la inventar ) insa cu toate acestea contabilii au rolul principal in procesul de inventariere (pregatirea listelor, reconcilierea fapticului cu scripticul)
7. Daca lucrezi intr-o firma mare munca ta va fi auditata de catre un auditor statutar – astfel ca o data pe an va trebui sa prezinti rapoarte si situatii in vederea auditorii , conform cerintelor formulate de acestia.
8. Daca gresesti ceva in contabilitate exista mai multe modalitati de corectie, in functie de greseala (nu trebuie sa fie o tragedie). De exemplu inregistrarile gresite se pot storna, declaratiile depuse se pot rectifica sau se pot aduce corectii prin declaratiile lunilor urmatoare. Unele greseli se pot finaliza cu amenda asa cum mentionam si la punctul 2, insa este important sa inveti din greseli si sa iti setezi un sistem propriu de control al muncii depuse astfel incat sa nu mai repeti greseala. Este de asteptat ca in primii ani sa faci greseli, cu totii le-am facut(si poate inca le mai facem).
9. De multe ori , in situatiile cu care te confrunti nu exista o prevedere expresa pe care sa o aplici sau un ghid, de aceea va trebui sa apelezi la ceea ce se numeste <<judecata profesionala >>. Aceasta va presupune sa te documentezi cu privire la aspectele legislative aplicabile spetei in cauza si sa decizi modul de rezolvare a situatiei.
10. In domeniul contabilitatii nu poti sa spui ca ai obtinut anumite realizari cantitative, asa cum se intampla in domeniul vanzarilor unde agentii sunt remunerati in functie de atingerea unui anumit volum de vanzari. Realizarile in domeniul contabilitatii sunt: inregistrari contabile corecte , declaratii corecte si la timp, luarea celor mai bune decizii in ce priveste structura de taxe a firmei, situatii financiare intocmite cu acuratete , rapoarte corecte pentru controlul intern al firmei.